Rakitski kraj

Rakitno je područje na sjeverozapadu općine Posušje, obuhvaća dvije mjesne zajednice: Poklečane i Sutinu. Mjesna zajednica Poklečani ima površinu 22, 5 km2, a mjesna zajednica Sutina ima površinu 11, 5 km2. Rakitno ima relativno dobar zemljopisni položaj, smješteno je između planina i tako ima dobar okvir za razvoj onog što je imanentno ovim prostorima od pamtivijeka, a to je ovčarstvo, te mesno i mliječno govedarstvo.

Sjeverni dio Rakitna zauzima područje Polja koje je zbog svoje ljepote proglašeno Parkom Prirode, 1995. godine pod imenom "Park prirode Blidinje". Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. To područije je poznato kao i jedno od najbrojnijih staništa endemskog bora Munike. Park prirode Blidinje plainski dragulj između Čvrsnice i Vran-planine privlači sve više i više posjetitelja, a poglavito u zimskom razdoblju kada vrvi od onih koji ovamo dolaze rekreativno skijati ili naučiti prve korake na skijama. Turizam je zato pojačan posebice zimi, a poglavito od onda kada se otvorila skijaška staza. Uz ovo brojni turisti posjećuju i grob mučenice Dive Grabovčeve gdje se prve nedjelje u srpnju svake godine okuplja velik broj hodočasnika koji nazoče sv. misi, uz veliko narodno slavlje. U parku prirode blidinje nalazi se i pećina Mijata Tomića, koja bi, uz malo uređenja okoliša oko nje, također mogla privući mnoštvo znatiželjnika, kao i životopisna Masna Luka u kojoj fra Petar Krasić poznati svjetski kinolog, kinološki sudac i uzgajivač pasa tornjaka.

Župa Rakitno broji 1126 župljana. Do 1845. godine Rakitno je u crkvenom pogledu pripadalo Duvnu a od tada postaje samostalna župa. Rakitska naselja su soskog tipa i smjestena po rubu polja. Imamo stalna naselja, te povremena naselja na okolnim brdima, zavalama, planinskim predjelima - staje i pojate. U posljednje vrijeme sve se više izgrađuju stambene kuće na potpuno nov i suvremen način građenja. Upravno-administrativnom razdiobom u Rakitnu postoje tri naselja: Poklečani, Vrpolje i Sutina. Svako od njih ima više zaselaka (18 zaselaka u Rakitnu).

Toliko ljepote i zemljopisnih kontrasta teško je uopće naći na tako malom prostoru, gdje se smjenjuju gorski visovi, glečeri, endemske vrste biljaka, jezera gorske oči, kanjoni, divljač, snijeg, čist zrak itd.

 

Iz foto galerije...